| ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ |
| ΜΕΤΟΧΟΙ |
| ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΥΧΟΙ |
| ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ |
| ΕΛΕΓΧΟΙ |
| ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ |
| ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ |

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Επιλέξτε ημερομηνία:

 

Αθήνα, 10 Απριλίου 2019

Θέμα: Αιτήσεις χορήγησης αντιγράφων ενημερωτικών σημειωμάτων και αποφάσεων του Δ.Σ. του Μ.Τ.Π.Υ

Στο Μ.Τ.Π.Υ. έχει υποβληθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων για χορήγηση αντιγράφων ενημερωτικών σημειωμάτων και αποφάσεων του Δ.Σ. του Μ.Τ.Π.Υ. Λόγω του όγκου των αιτήσεων αυτών, η εκτύπωση και η ταχυδρομική αποστολή των ζητουμένων εγγράφων και στοιχείων θα προκαλούσε δυσανάλογο κόστος στο Ταμείο, εις βάρος των κεφαλαίων των μετόχων, πρόσθετο φόρτο στην λειτουργία των υπηρεσιών του, εις βάρος των λοιπών εργασιών του, και καθυστέρηση στην παραλαβή τους από τους αιτούντες.

Για τους λόγους αυτούς, σας ενημερώνουμε ότι, προς διευκόλυνση όλων των μερισματούχων του Ταμείου, αιτούντων ή μη, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Μ.Τ.Π.Υ. (www.mtpy.gr) όλα τα ενημερωτικά σημειώματά τους από το έτος 2012 και μετά, καθώς και όλες οι αποφάσεις κανονισμού του μερίσματός τους από το έτος 2013.

Η πληροφόρηση είναι προσωποποιημένη, με καταχώριση του Α.Φ.Μ. και του Α.Μ.Κ.Α. στα αντίστοιχα πεδία της σελίδας "Ενημερωτικά Σημειώματα" (στην αρχική σελίδα και υπό τον τίτλο "Χρήσιμες Πληροφορίες", πατήστε το "εδώ" στην επιλογή για το "ενημερωτικό σημείωμα με τα μερίσματα που λαμβάνετε από το Μ.Τ.Π.Υ.") και της σελίδας "Αποφάσεις Κανονισμού Μερισμάτων" (στην αρχική σελίδα και υπό τον τίτλο "Χρήσιμες Πληροφορίες", πατήστε το "εδώ" στην επιλογή για την "Απόφαση Κανονισμού του/των μερίσματος/των"), αντιστοίχως.

Κατόπιν της αναρτήσεως αυτής, η ταχυδρομική αποστολή διακριτής απαντήσεως επί της κάθε εκκρεμούς αιτήσεως χορηγήσεως εγγραφών παρέλκει.

 

Επιστροφή στην κορυφή

 

 

 

Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2018

 

 

 

Επιστροφή στην κορυφή

 

 

 

 

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2017

 

Δελτίο Τύπου ΜΤΠΥ με θέμα: "ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΑΜΙΣΗ ΑΙΩΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ"

Δείτε τη σχετική πρόσκληση για την έκθεση στο Μέγαρο Δεληγιώργη εδώ

Δελτίο Τύπου ΜΤΠΥ με θέμα: "ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ  ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΕΝΑΜΙΣΗ ΑΙΩΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Μ.Τ.Π.Υ."

Δείτε βίντεο σχετικά με την αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «150 χρόνια Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων» από τα ΕΛΤΑ εδώ και εδώ

 

 

Επιστροφή στην κορυφή

 

 

 

 

 

 

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2017

 

 

 

Επιστροφή στην κορυφή

 

 

 

 

 

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2017

 

 

 

Επιστροφή στην κορυφή

 

 

 

 

 

Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2017

 

ΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ 2017 ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ ΚΑΙ «ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ». ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΑΡΙΘΜΟ ΦΕΚ 4157 (τεύχος Β΄) ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ 2017.

 

 

Επιστροφή στην κορυφή

 

 

 

 

 

 

 

Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2016

 

 

 

Επιστροφή στην κορυφή

 

 

 

 

 

 

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2016

 

 

 

Επιστροφή στην κορυφή

 

 

 

 

 

 

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2016

 

 

 

Επιστροφή στην κορυφή

 

 

 

 

Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2016

 

 

 

Επιστροφή στην κορυφή

 

 

 

 

Αθήνα, 1 Αυγούστου 2016

 

 

 

Επιστροφή στην κορυφή

 

 

 

 

 

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2016

 

Επιστροφή στην κορυφή

 

 

 

 

 

Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2014

 

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ 79.639.800 € ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (Μ.Τ.Π.Υ.) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ- ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΩΝ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ


Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.) επιχορηγήθηκε με την υπ΄αριθμ. 2/83899/10-11-2014 απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κου Σταϊκούρα μετά από εισήγηση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κου Βρούτση, με το ποσό των 79.639.800 € για την εξόφληση ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων, δηλαδή καθυστερημένων μερισμάτων.
Ο υπολογισμός και η καταβολή των μερισμάτων θα πρέπει να γίνει ως τις 31/12/2014. Σε περίπτωση που δεν απορροφηθεί όλο το ποσό, το τυχόν υπολειπόμενο θα πρέπει να επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό.
Παρά το γεγονός ότι το διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου είναι σημαντικά μικρό, το Ταμείο μας διαθέτοντας την απαραίτητη τεχνολογία και τεχνογνωσία και με στόχο την εξυπηρέτηση των μερισματούχων του, διοίκηση και εργαζόμενοι με αυταπάρνηση και υπερβάλλοντας τους εαυτούς μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να απορροφήσουμε όλο το ποσό και να εκδώσουμε μέχρι το τέλος του 2014, 25.000 νέα μερίσματα.
Θα ικανοποιηθούν δηλαδή αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2014, προκειμένου να δώσουμε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό μερισματούχων τα χρήματα που τους οφείλουμε για παραπάνω από δύο χρόνια στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία ανακουφίζοντας τους χιλιάδες μερισματούχους και τις οικογένειες τους.
Το συνολικό ποσό που θα καταβάλλει το Ταμείο στους μερισματούχους του, ανέρχεται σε 100 εκ. € και μαζί με τα μερίσματα του Δεκεμβρίου 2014 και του Ιανουαρίου 2015, που προκαταβάλλονται εντός του μηνός Δεκεμβρίου, θα καταβάλει συνολικά έως τις 22/12/2014 στους μερισματούχους του 150 εκ. €.

 

 

Επιστροφή στην κορυφή

 

 

 

 

 

 

Αθήνα, 25 Ιουλίου 2014

 

Νέος τρόπος παρακράτησης φόρου εισοδήματος στους μερισματούχους που είναι δικαιούχοι δύο ή περισσότερων συντάξεων (κυρίων, επικουρικών και μερισμάτων)

 

     Κατά την καταβολή των μερισμάτων και των λοιπών συντάξεων του μηνός Αυγούστου 2014, θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα του άρθρου 60 του Ν.4172/2013, για τον νέο τρόπο παρακράτησης φόρου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις και για τους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα από δύο (2) ή και περισσότερες συντάξεις. 

      Συγκεκριμένα, χωρίς να υπάρχει απολύτως καμία αλλαγή στη συνολική φορολογική επιβάρυνση επί των συντάξιμων αποδοχών αυτής της κατηγορίας συνταξιούχων, με το νέο τρόπο θα υπάρξει προσαρμογή στο ύψος της μηνιαίας παρακράτησης, ώστε το συνολικό αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων να είναι μηδενικό. 

      Κατ’ αυτό τον τρόπο, στην καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου 2014, οπότε και θα εφαρμοστούν οι παραπάνω διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών σε αυτή την κατηγορία συνταξιούχων (με δύο ή περισσότερες συντάξεις), θα παρατηρηθούν μικρές αυξήσεις ή μειώσεις.     

      Σημειώνεται τέλος ότι, το 2014 θα είναι μεταβατικό οικονομικό έτος εφαρμογής του νέου συστήματος υπολογισμού του φόρου εισοδήματος στους συνταξιούχους με δύο (2) ή και περισσότερες συντάξεις, καθώς η αλλαγή στον τρόπο παρακράτησης που θα εφαρμοστεί τον Αύγουστο δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.  

 

Επιστροφή στην κορυφή

 

 

 

 

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΜΤΠΥ

Τα ενημερωτικά σημειώματα καταβολής μερισμάτων, αρχής γενομένης από το 2ο τρίμηνο του 2014, δε θα αποστέλλονται πλέον ταχυδρομικώς στους μερισματούχους, αλλά θα βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΜΤΠΥ.

Οι μερισματούχοι του Ταμείου θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να εκτυπώνουν το ενημερωτικό τους σημείωμα, από την ιστοσελίδα του ΜΤΠΥ (www.mtpy.gr),  ακολουθώντας την παρακάτω διαδρομή:

Αρχική Σελίδα -> «ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ» -> πεδίο «Προκειμένου να δείτε το ενημερωτικό σημείωμα με τα μερίσματα που λαμβάνετε από το Μ.Τ.Π.Υ., πατήστε εδώ»

Η εφαρμογή αυτή είναι ήδη διαθέσιμη και ενεργοποιήθηκε στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλεται για τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου Τομέα, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη.  

 

Επιστροφή στην κορυφή

 

 

 

 

 

 Αθήνα, 21 Μαΐου 2014

Στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής του υπουργείου Εργασίας, πραγματοποιείται μια ακόμη μεταστέγαση υπηρεσιών με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και την ορθολογική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.
Συγκεκριμένα, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) μεταστεγάζει τις επί της Λεωφ. Συγγρού υπηρεσίες της σε αδιάθετο για πολλά χρόνια κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) στην οδό Λυκούργου 10, στο κέντρο της Αθήνας.
Τα οφέλη αυτής της μεταστέγασης είναι πολλαπλά. Καταρχήν, εξοικονομούνται σημαντικοί δημόσιοι πόροι, καθώς η ΗΔΙΚΑ εκμίσθωνε για περισσότερες απο δύο δεκαετίες κτίρια ιδιωτών για τα οποία κατέβαλλε μισθώματα ύψους 504.602,40 ευρώ ετησίως. Κυριότερα, το ακίνητο του ΜΤΠΥ στο οποίο θα μεταφερθεί η ΗΔΙΚΑ αποτελεί ένα σπάνιας αρχιτεκτονικής ομορφιάς διατηρητέο κτίριο, συνολικής μεικτής επιφάνειας 4.196 τ.μ., το οποίο για πολλά χρόνια έμενε αναξιοποίητο.
Η παραπάνω μεταστέγαση που επικυρώθηκε σήμερα με την συνυπογραφή του συμβολαίου μίσθωσης από τον Πρόεδρο του ΜΤΠΥ κ. Παύλο Περράτη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ κ. Χρήστο Χάλαρη, συνιστά μια ακόμη ενέργεια ορθολογικής αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων που επιτεύχθηκε μέσω της πλήρους καταγραφής των διαθέσιμων και αναξιοποίητων ακινήτων των εποπτευομένων απο το υπουργείο Εργασίας φορέων στη νέα -από το 2013- Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων «ΕΣΤΙΑ».
Μετά την υπογραφή του συμφωνητικού μίσθωσης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Αξιοποιούμε στην καρδιά της Αθήνας ένα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας και ομορφιάς αναξιοποίητο κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, το οποίο θα στεγάζει πλέον τις υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ ΑΕ που για πολλά χρόνια εκμίσθωνε ακίνητα ιδιωτών.
Έτσι εξοικονομούμε σημαντικούς και πολύτιμους πόρους της κοινωνικής ασφάλισης, ενισχύουμε τους ασφαλισμένους του ΜΤΠΥ και, παράλληλα, συμβάλλουμε στο αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι ο εξορθολογισμός και το «νοικοκύρεμα» μέσω των πολιτικών συστεγάσεων και μετεγκαταστάσεων που ξεκινήσαμε πριν 2 χρόνια, πιάνουν τόπο.
Σε 2 χρόνια, με τη νέα στεγαστική πολιτική μας, καταφέραμε να εξοικονομήσουμε 10 εκατ. ευρώ από τα 25 εκατ. ευρώ που δαπανώνται ετησίως για την στέγαση όλων των φορέων και υπηρεσιών του υπουργείου, δηλαδή μείωση 40%. Και αυτή η μεταστέγαση της ΗΔΙΚΑ μετά από 25 χρόνια έχει ανάλογη αξία και
συμβολισμό με την απόφαση μας για μετακόμιση των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας από το κτίριο της οδού Πειραιώς 40 -μετά από 60 χρόνια- σε αυτό της οδού Σταδίου 29.

 

Επιστροφή στην κορυφή

 

Αθήνα, 8 Μαΐου 2014

Η καταβολή των αναδρομικών μερισμάτων σε νέους μερισματούχους, από το τέλος Μαΐου του 2014, θα γίνεται ένα μήνα μετά από την καταβολή του πρώτου μηνιαίου μερίσματος.

Με το Ν. 3863/2010 θεσμοθετήθηκε το ενιαίο σύστημα για τον έλεγχο και την πληρωμή των συντάξεων όλων των συνταξιούχων που λαμβάνουν κύρια σύνταξη, επικουρική και μερίσματα από μετοχικά ταμεία. Η εφαρμογή έγινε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση η «ΗΔΙΚΑ Α.Ε.» ανέλαβε για λογαριασμό όλων των Ταμείων, να επεξεργαστεί και να ταυτοποιήσει τα στοιχεία όλων των συνταξιούχων. Με την επεξεργασία και ταυτοποίηση σταμάτησε η οποιαδήποτε παραβατικότητα στην καταβολή των συντάξεων.

Από το τέλος Μαΐου 2014, τίθεται σε εφαρμογή η δεύτερη φάση, σύμφωνα με την οποία όλες τις πληρωμές θα τις κάνει πλέον για λογαριασμό όλων των Ταμείων η «ΗΔΙΚΑ Α.Ε.».

Για τεχνικούς λόγους που επιβάλλονται για τον ακριβή προσδιορισμό των κρατήσεων των διαφόρων νόμων καθώς και του φόρου εισοδήματος, από τα τέλη Μαΐου 2014, η καταβολή των αναδρομικών μερισμάτων θα γίνεται πλέον τον επόμενο μήνα από την έναρξη καταβολής του πρώτου μηνιαίου μερίσματος.

 

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 213 15 00 241 & 213 15 00 243

 

Επιστροφή στην κορυφή

 

Αθήνα, 7 Απριλίου 2014

Βεβαιώσεις Καταβληθέντων Μερισμάτων Οικονομικού Έτους 2014

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών για τη βελτίωση των παρεχόμενων στον πολίτη διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των εργασιών που εκτελείται με τη συνδρομή της τεχνολογίας σας ενημερώνουμε ότι η βεβαίωση  για τα μερίσματα που σας καταβλήθηκαν από 01/01/2013 έως 31/12/2013, για χρήση στην οικεία οικονομική εφορία κατά την υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος, θα εκδοθεί για το 2014 (οικονομική χρήση 2013) αποκλειστικά μέσω Διαδικτυακής Πύλης.
Οι μερισματούχοι του Ταμείου θα μπορούν από τις 7 Απριλίου 2014, να εκτυπώσουν την βεβαίωση τους, εφόσον το επιθυμούν, ακολουθώντας τη διαδρομή:
Εισέρχεστε στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων www.gsis.gr, επιλέγετε το πεδίο Δράσεις, Μισθοί-Συντάξεις, Συντάξεις, Προσωποποιημένη πληροφόρηση συνταξιούχου, πληκτρολογείτε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης μοναδικής σύνδεσης (κωδικός πρόσβασης στο Taxis), επιλέγετε το πεδίο Βεβαίωση Μερισμάτων ΜΤΠΥ.
Εναλλακτικά, θα μπορούν να εισέρχονται στην ιστοσελίδα του Ταμείου μας mtpy.gr, και να επιλέγουν την Αρχική Σελίδα και στο δεξί μενού «Τα νέα μας» να επιλέγουν στην κορυφή «Βεβαιώσεις για την εφορία έτους 2013» και να μεταφέρονται στο βήμα «Προσωποποιημένη πληροφόρηση συνταξιούχου» της παραπάνω διαδρομής.

Επιστροφή στην κορυφή

 

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2014

Πρόσθετα μέτρα για τους πληγέντες από το σεισμό της 26/01/2014 στο Ν. Κεφαλληνίας

Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.),
προκειμένου να βοηθήσει τους μερισματούχους του, που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό της 26ης Ιανουαρίου 2014, στο Ν. Κεφαλληνίας και στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την ανακούφιση και στήριξη των πληγέντων, αποφάσισε κατά την 6η συνεδρίαση της 10ης Φεβρουαρίου 2014, την κατ’ εξαίρεση επεξεργασία αιτήσεων κανονισμού μερίσματος (ατομικών, θανάτων και μεταβιβάσεων) για τους πληγέντες μόνιμους κατοίκους.
Επιπρόσθετα, για την περαιτέρω ενίσχυση τους, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου μας αποφάσισε κατά την 9η συνεδρίαση της 04ης Μαρτίου 2014, την παροχή έκτακτης οικονομικής διευκόλυνσης στους μερισματούχους του Ν. Κεφαλληνίας, με την καταβολή ποσού πεντακοσίων (500) ευρώ στον καθένα, η οποία θα παρακρατηθεί από τα επόμενα μερίσματά τους σε εικοσιτέσσερις (24) άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 213 15 00 241 & 213 15 00 243

 

Επιστροφή στην κορυφή

 

Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2014

Μέτρα για τους πληγέντες από το σεισμό της 26/01/2014 στο Ν. Κεφαλληνίας

Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.),
προκειμένου να βοηθήσει τους μερισματούχους του, που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό της 26ης Ιανουαρίου 2014, στο Ν. Κεφαλληνίας και στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την ανακούφιση και στήριξη των πληγέντων, αποφάσισε κατά την 6η συνεδρίαση της 10ης Φεβρουαρίου 2014, την κατ’ εξαίρεση επεξεργασία αιτήσεων κανονισμού μερίσματος (ατομικών, θανάτων και μεταβιβάσεων) για τους πληγέντες μόνιμους κατοίκους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΠΑΥΛΟΣ ΣΠ. ΠΕΡΡΑΤΗΣ

 

Επιστροφή στην κορυφή

 

Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΜΤΠΥ

Σας ενημερώνουμε ότι, η καταβολή των μερισμάτων στο εξής θα γίνεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το μήνα Φεβρουάριο 2013 του οποίου η πληρωμή θα γίνει στις 31/01/2013.
Σύμφωνα με το Ν. 4093/2012(ΦΕΚ229Α) έχει νομοθετηθεί η μείωση από 1.1.2013 της καταβλητέας την 31.12.2012 σύνταξης ή αθροίσματος συντάξεων, εφόσον η σύνταξη ή το άθροισμα που λαμβάνει ο συνταξιούχος υπερβαίνει τα 1.000,00 ευρώ.
Το ποσό που θα προκύψει από την παραπάνω μείωση που αναλογεί στα μερίσματα του μηνός Ιανουαρίου 2013 θα καταμερισθεί ισόποσα και θα παρακρατηθεί αναδρομικά από τα μερίσματα των τεσσάρων (4) επόμενων μηνών ,δηλαδή των μηνών Φεβρουαρίου 2013 έως και Μαϊου 2013.

 

     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΠΑΥΛΟΣ ΣΠ. ΠΕΡΡΑΤΗΣ

Επιστροφή στην κορυφή

 

 

 

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2012

ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

   Το μέρισμα που καταβάλλει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων θα καταβάλλεται εφεξής μηνιαίως, προς ικανοποίηση των χιλιάδων μερισματούχων.   
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γ. Κουτρουμάνης, μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου και έχοντας υπόψη τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του Ν. 4024/11, ικανοποίησε το αίτημα των συνταξιούχων για τη μηνιαία καταβολή του μερίσματος από το Μ.Τ.Π.Υ.
Έτσι, το μέρισμα θα προκαταβάλλεται μηνιαίως στις 24 κάθε μήνα, μαζί με τη σύνταξη. Εάν η 24 είναι αργία, η πίστωση και η πληρωμή του μερίσματος θα γίνεται την αμέσως προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Επιστροφή στην κορυφή

 

 

 

 

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ Α΄ ΤΡΙΜΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΡΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Yπαλλήλων θα καταβάλλει το μέρισμα της α΄ τριμηνίας 2012 στις 02/01/2012 και θα αρχίσει να καταβάλλει μηνιαίως τα μερίσματα από τον μήνα Μάρτιο 2012, οπότε θα προκαταβληθεί το μέρισμα του μηνός Απριλίου 2012.
Αναλυτικότερα:
1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 13 του άρθρου 44 του Ν. 3986/11 από 1-9-2011 θεσπίστηκε Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, η οποία υπολογίζεται μόνο για τα μερίσματα που υπερβαίνουν τα 300,00 € το μήνα. Η παρακράτηση γίνεται σε μηνιαία βάση και για ποσοστά που κλιμακώνονται από 3% μέχρι 10%, ανάλογα με το ύψος του μερίσματος.
Εξαιρούνται της παρακράτησης της Ειδικής Εισφοράς οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το Εξωιδρυματικό Επίδομα ή το Επίδομα Απολύτου Αναπηρίας του άρθρου 42 του Ν. 1140/1981 όπως ισχύει, καθώς και οι συνταξιούχοι της παραγράφου 3 του άρθρου 42 του Ν. 1140/1981 όπως ισχύει και της παραγράφου 2 του άρθρου 30 του Ν. 2084/1992 που λαμβάνουν προσαύξηση της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας.
2. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Ν. 4024/11 από 1-11-2011 και εφεξής όλα τα καταβαλλόμενα μερίσματα του Μ.Τ.Π.Υ. μειώνονται κατά ποσοστό 20%, πλέον 50% για το τμήμα του μερίσματος που μετά την παρακράτηση της μείωσης του 20% υπερβαίνει τα 500 €.
3. Σε εφαρμογή των παραπάνω, στις 2 Ιανουαρίου 2012 θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των μερισματούχων με τα μερίσματα των μηνών Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου – Μάρτιου 2012, μειωμένα κατά τις προαναφερόμενες παρακρατήσεις, ήτοι:
Α) προηγείται η κράτηση από 3% μέχρι 10% για τα μερίσματα άνω των 300,00 €, αναδρομικά για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2011, καθώς και για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2012

Β) μετά την αφαίρεση της παραπάνω κράτησης (από 3% μέχρι 10%) ακολουθεί η μείωση 20% για όλα τα μερίσματα (πλέον 50% για το τμήμα εκείνο του μηνιαίου μερίσματος που μετά τις προαναφερόμενες παρακρατήσεις υπερβαίνει τα 500,00 €), αναδρομικά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2011 καθώς και για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2012.
4. Σε εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του Ν. 4024/11, καθιερώνεται η μηνιαία πληρωμή του μερίσματος, αρχής γενομένης από τις 23 Μαρτίου 2012 όπου θα σας καταβληθεί το μέρισμα του μηνός Απριλίου 2012. Έκτοτε, στις 24 κάθε μήνα θα πιστώνεται ο τραπεζικός λογαριασμός που μας έχετε δηλώσει με το ποσό του μηνιαίου μερίσματος. Εάν η 24 είναι αργία, η πίστωση του λογαριασμού σας θα γίνεται την αμέσως προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.                           

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Επιστροφή στην κορυφή

 

 

 

 

Αθήνα, 11 Αυγούστου 2010

Κατακύρωση Αποτελέσματος του Ανοικτού Δημόσιου Διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου παροχής υπηρεσιών φύλαξης του κτιρίου του ΜΤΠΥ

Κατά την με αρ. 27η/7-7-2010 Συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Μ.Τ.Π.Υ. ενέκρινε το από 2/7/2010 Πρακτικό Γ' Φάσης (Αξιολόγησης Οικονομικών Προσφορών) της Επιτροπής Διενέργειας του Ανοικτού Δημόσιου Διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου παροχής υπηρεσιών φύλαξης του κτιρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Μ.Τ.Π.Υ. και κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού στην εταιρεία "MODIAL POL Security Services Α.Ε.", της οποίας η τεχνικοικονομική προσφορά κρίθηκε η πλέον συμφέρουσα για την Υπηρεσία.

Εκ της Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης - Ακίνητης Περιουσίας/ Τμήμα Οικονομικού του Μ.Τ.Π.Υ.

Επιστροφή στην κορυφή

 

Αθήνα, 1 Μαρτίου 2010

WEB 2.0 και Δημόσια Διοίκηση.

Το Μ.Τ.Π.Υ συμμετέχει στα Βραβεία Δημοσίων Υπηρεσιών 2010 του ΟΗΕ.

 

Με βαθιά συναίσθηση ευθύνης και εμπιστοσύνη στο έμψυχο δυναμικό μας όλων των διοικητικών επιπέδων και με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού που χαράξαμε από το 2005 και με την εφαρμογή του Νόμου 3230/2004 -Στρατηγική Διοίκηση και Στοχοθεσία- προσπαθούμε να εφαρμόσουμε ένα πολιτοκεντρικό σύστημα και να μετασχηματίσουμε το ΜΤΠΥ σε ένα σύγχρονο και πρότυπο Ταμείο.

Υλοποιούμε τις απαιτούμενες δράσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου, για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τα μέλη με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων στα πλαίσια της πελατοκεντρικής φιλοσοφίας (πχ ERP/CRM), δίνουμε  βαρύτητα στον έλεγχο των εισπράξεων των οφειλών προς το ΜΤΠΥ και των δανείων και προσπαθούμε να μεγιστοποιήσουμε στο μέτρο του εφικτού και με δεδομένη την οικονομική συγκυρία την απόδοση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ταμείου.

Είναι γνωστό ότι οι διαδικασίες αλλαγής είναι χρονοβόρες και απαιτητικές. Προσπαθούμε σε όλα τα επίπεδα να εξοικονομούμε πόρους και να βελτιώνουμε διαρκώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας. Στα πλαίσια αυτά δημιουργήθηκε από τους υπαλλήλους του Τμήματος Απλούστευσης Διαδικασιών και Παραγωγικότητας στα πρότυπα της γνωστής Wikipedia ένας διαδικτυακός χώρος ανταλλαγής γνώσης και εμπειριών για τις ενδοοργανωσιακές ανάγκες του ΜΤΠΥ και αποτελεί εργαλείο αποδοτικότητας και πυρήνα διαχείρισης γνώσης.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε Forum, όπου το ανθρώπινο δυναμικό της υπηρεσίας μπορεί να εκφράζει την άποψή του για διάφορα θέματα που το απασχολούν σε σχέση με την εργασία του, να λαμβάνει μέρος σε ψηφοφορίες στα πλαίσια της διαβούλευσης διοίκησης- εργαζομένων, να αναρτά ο καθένας ειδήσεις που ενδιαφέρουν όλους. Έχοντας εφαρμόσει από το 2006 intranet με βάση την προσέγγιση κορυφή-βάση αποδεχθήκαμε τόσο ως Διοικητικό Συμβούλιο όσο και οι Διευθυντές της υπηρεσίας την προσέγγιση “βάση-κορυφή” και δημιουργήσαμε ένα διαδικτυακό intranet με ουσιαστική πρόσβαση από παντού για τους υπαλλήλους της υπηρεσίας. Τα εργαλεία Web 2.0 σε συνεργασία με τα εργαλεία του Web 1.0 αποτελούν για μας έναν από τους μοχλούς δημιουργίας γνώσης και ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του ΜΤΠΥ.

Το ΜΤΠΥ έχει υποβάλλει σχετική πρόταση για βράβευσή του από τον ΟΗΕ. Συμμετέχουμε στην 4η κατηγορία των Βραβείων με τίτλο: "Βελτίωση Διαχείρισης Γνώσης στην Κυβέρνηση". Τα Κριτήρια είναι α) αύξηση της αποδοτικότητας β) παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας  γ) η διοίκηση των αλλαγών δ) η διευκόλυνση της ηλεκτρονικής συμμετοχής ε) η εισαγωγή ενός νέου αντικειμένου στη διοίκηση στ) η προαγωγή της λογοδοσίας και ζ) η προαγωγή της διαφάνειας.

Τόσο το Wiki όσο και το Forum του ΜΤΠΥ ικανοποιούν τα παραπάνω κριτήρια και θεωρούμε ότι είναι μια πρωτοποριακή εφαρμογή για την Ελληνική Δημόσια Διοίκηση. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το χρηματικό κόστος της "Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Διαχείρισης Γνώσης ΜΤΠΥ" είναι χωρίς υπερβολή ΜΗΔΕΝΙΚΟ. Τα συνεργατικά εργαλεία διαδικτύου, βασίζονται στο Ελεύθερο Λογισμικό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάθε υπηρεσία. Εμείς αγκαλιάσαμε την πρώτη αυτή προσπάθεια των υπαλλήλων μας και είμαστε στο δρόμο για την εισαγωγή και εφαρμογή καινοτόμων εργαλείων οριζόντιας και κάθετης επικοινωνίας, διαχείρισης έργου, στρατηγικής διοίκησης, αλλαγής νοοτροπίας και καλύτερης εξυπηρέτησης των μετόχων και μερισματούχων του ΜΤΠΥ.

Η αίτηση μας στα Βραβεία Δημοσίων Υπηρεσιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκρίθηκε σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό θεσμό βράβευσης στον 2ο γύρο. Από την Ελλάδα υποβλήθηκαν αιτήσεις 13 δημοσίων υπηρεσιών από όλο το εύρος του δημόσιου τομέα και εγκρίθηκαν συμπεριλαμβανομένης της αίτησής μας 3, για να συνεχίσουν στον επόμενο κύκλο της αξιολόγησης.

Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και περηφάνιας για την εργασία των υπαλλήλων μας, στα πλαίσια της ιδιαίτερα δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διανύουμε. Η ανοικτή διακυβέρνηση είναι απαίτηση και ανάγκη για εμάς και τους πολίτες.

 

Από το Μ.Τ.Π.Υ.

Επιστροφή στην κορυφή

 

Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων ανακοινώνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την εκμίσθωση του διατηρητέου κτηρίου του επί της οδού Λυκούργου 10 Αθήνα. Το κτήριο είναι αυτοτελές και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πέντε (5) ορόφους συνολικής μικτής επιφάνειας 4.856,14 τ.μ. Στο ισόγειο του κτηρίου υπάρχουν 19 καταστήματα και είναι διαμορφωμένο κατά μήκος της στοάς που ενώνει την οδό Λυκούργου με την πλατεία Ομονοίας. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αφορά είτε α) την εκμίσθωση του κτηρίου μετά από την επισκευή και ανακαίνισή του σύμφωνα με τις νομίμως υφιστάμενες χρήσεις του, δηλ. ισόγεια καταστήματα και όροφοι γραφείων με ίδια κεφάλαια του Ταμείου, είτε β) επισκευή και ανακαίνιση με κεφάλαια του μισθωτή με μακροχρόνια εκμίσθωση του συνόλου του κτηρίου ή των ορόφων του, Π.Δ. 715/79. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν κάθε σχετική πληροφορία από το Τμήμα Εκμετάλλευσης & Αξιοποίησης Περιουσίας του Μ.Τ.Π.Υ. (Λυκούργου 12, 105 51 Αθήνα, 3ος όροφος, γραφείο 4 & 5, τηλ. 2131500064 - 65- 66), κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρες 8:30 π.μ. – 2:00 μ.μ.             

Αθήνα 26/1/2010              

Ο Πρόεδρος  του Δ.Σ  του Μ.Τ.Π.Υ.   

ΠΑΥΛΟΣ ΠΕΡΡΑΤΗΣ

Επιστροφή στην κορυφή

Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

 

 Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων ανακοινώνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση των 2 παρακάτω καταστημάτων του:

     Α) κατάστημα που βρίσκεται επί της οδού Ερμού και πλ. Συντάγματος και επιφάνειας: ισόγειο 271,95 τ.μ, πατάρι 170,00τ.μ και Α΄ και Β΄ υπόγεια 183,65 τ.μ και 149,77 τμ αντίστοιχα.

     Β) κατάστημα που βρίσκεται στο διατηρητέο κτίριο της οδού Κοραή 7 και επιφάνειας: ισόγειο 55,00 τ.μ, πατάρι 22,00τ.μ και  υπόγειο  70,00τ.μ .

      Οι προσφορές θα υποβληθούν σε σφραγισμένους φακέλους το αργότερο στις 18 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 1 μ.μ. στα γραφεία του Μ.Τ.Π.Υ. (Λυκούργου12, Αθήνα, 3ος όροφος, γραφείο 4). Στις προσφορές θα αναγράφεται η χρήση του μισθίου (αποκλείονται προσφορές για χρήση υγειονομικού ενδιαφέροντος).

       Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν κάθε σχετική πληροφορία από το Τμήμα Εκμετάλλευσης & Αξιοποίησης Περιουσίας του Μ.Τ.Π.Υ. (3ος όροφος, γραφείο 4 & 5 τηλ. 2131500064 – 65), κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρες 8:30 π.μ. – 2:00 μ.μ.

                                   Αθήνα 5 /11/2009 

                                  Ο Πρόεδρος  του Δ.Σ  του Μ.Τ.Π.Υ.

                                 ΠΑΥΛΟΣ ΠΕΡΡΑΤΗΣ

Επιστροφή στην κορυφή

 

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2009

Ενημερωτικό σημείωμα της τεχνικής Υπηρεσίας του ΜΤΠΥ σχετικά με την ανακατασκευή προσόψεων και λοιπών εργασιών στο κτίριο του ΜΤΠΥ στη πλατεία Συντάγματος

ΘΕΜΑ: Ενημερωτικό σημείωμα για τη διαδικασία εκπόνησης της μελέτης του έργου  «Ανακατασκευής προσόψεων κτιρίου Μ.Τ.Π.Υ. παρά την πλ. Συν/τος», το αντικείμενό της, την εκτέλεση του έργου και την αιτία της αύξησης της συμβατικής δαπάνης του.

 

 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΜΑΡΜΑΡΩΣΕΩΝ

Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.) έχει στην ιδιοκτησία του το κτήριο, που καταλαμβάνει το οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Ερμού, Νίκης, Μητροπόλεως και την πλ. Συν/τος, στο οποίο στεγάζεται το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΟΙΟ). Στο κτίριο αυτό παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα σχετικά με τις ορθομαρμαρώσεις των όψεών του. Οι προσόψεις του έχουν επενδυθεί με μάρμαρα προέλευσης Ιωαννίνων τύπου «Τσινί». Η μάζα του μαρμάρου αυτού διασχίζεται από κομμούς, δηλ. επιφάνειες ρηγματώσεων οι οποίες έχουν γεμίσει από άλλο υλικό, που εναποτέθηκε από τα εδαφικά νερά. Οι κομμοί αυτοί είναι μικρής αντοχής και ευαίσθητοι στις ατμοσφαιρικές επιδράσεις με αποτέλεσμα με την πάροδο των ετών το μάρμαρο να χάνει τη συνοχή του και να διαχωρίζεται σε κομμάτια εκατέρωθεν του κομμού.

Η ακαταλληλότητα του μαρμάρου αυτού για εξωτερικές επενδύσεις, σε συνδυασμό με τον τρόπο στερέωσής τους που εφαρμοζόταν την εποχή τοποθέτησής τους και την πολύπλοκη μορφολογική διαμόρφωση των όψεων, υπήρξαν οι αιτίες πτώσης τεμαχίων μαρμάρων, που άρχισαν ήδη από το στάδιο της τοποθέτησής τους κατά την ανέγερση του κτηρίου (1967 – 1974).

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος το 1974 επενδύθηκαν οι κουπαστές και οι πρόβολοι, που αποτελούνταν από ολόσωμα τεμάχια μαρμάρων, με ανοξείδωτη ευρωπαϊκή λαμαρίνα που ήταν βαμμένη στο χρώμα των μαρμάρων.

Το 1976 έγινε συμπληρωματική στερέωση των ορθομαρμαρώσεων με ορειχάλκινους κοχλίες.

Μετά το σεισμό του Φεβρουαρίου 1981, η αρμόδια επιτροπή της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (Υ.Α.Σ.), που ερεύνησε το κτίριο για τη διαπίστωση των προκληθεισών ζημιών, αποφάνθηκε για την ακαταλληλότητα της μαρμαροεπένδυσης.

Το 1982 έγινε νέα στήριξη των ορθομαρμαρώσεων με επιπλέον κοχλίες για την προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος, μέχρι να εφαρμοστεί η τελικά ενδεδειγμένη λύση.

Μετά από πτώση μαρμάρου το Μ.Τ.Π.Υ ζήτησε το 1984 τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από το ΤΕΕ για τη διαπίστωση της κατάστασης της ορθομαρμάρωσης. Απ’ αυτήν διαπιστώθηκε η κακή κατάστασή της και ο άμεσος κίνδυνος που υπήρχε, έγινε δε πρόταση από τον πραγματογνώμονα για τη λήψη άμεσων μέτρων ασφαλείας (κατασκευή προστατευτικού προστεγάσματος) και την αντιμετώπιση επειγόντως του προβλήματος.

 

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Το Μ.Τ.Π.Υ. λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, τις απόψεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας Δημοσίων Έργων (Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) και της Τεχνικής του Υπηρεσίας αποφάσισε το 1986, αφενός μεν να τοποθετήσει προστατευτικό προστέγασμα στην οροφή του ισογείου και αφετέρου να αναθέσει τη μελέτη ανακατασκευής των προσόψεων, ακολουθώντας τη διαδικασία του άρθρου 5 του Ν. 716/77 (Ανάθεση και εκπόνηση μελετών του Δημοσίου), δηλαδή με προεπιλογή μελετητικών γραφείων και αξιολόγηση προκαταρκτικών μελετών, ώστε να εφαρμοστεί η καλύτερη τεχνικοοικονομικά λύση.

Για την διεκπεραίωση της διαδικασίας αυτής ορίστηκε Επιτροπή αποτελούμενη από καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και εκπροσώπους του ΤΕΕ, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ), του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κλπ. Ο διαγωνισμός αυτός ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ανατέθηκε η εκπόνηση της μελέτης στους μελετητές, των οποίων η προκαταρκτική μελέτη κρίθηκε ως η τεχνικοοικονομικά καλύτερη. Σημειώνουμε ότι οι μελέτες που προέβλεπαν επένδυση των ορθομαρμαρώσεων με διάφορους τρόπους, υπερτερούσαν αυτών που προέβλεπαν αφαίρεση των μαρμάρων και τοποθέτηση νέων.

Η μελέτη εκπονήθηκε σε διάφορα στάδια (προμελέτη - οριστική μελέτη - μελέτη εφαρμογής - τεύχη δημοπράτησης), που εγκρίθηκαν αρμοδίως (Δ/νση Τεχν. Υπηρ. Νομαρχίας Αττικής, Επιτροπή Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ), κλπ.) κατά το χρονικό διάστημα από το 1988-1991.

 Το αντικείμενο της μελέτης αυτής βάσει της προκριθείσας προκαταρκτικής του 1986 (δηλαδή 12 χρόνια από την αποπεράτωση του κτηρίου) ήταν  αποκλειστικά η αντιμετώπιση του προβλήματος των ορθομαρμαρώσεων και περιελάμβανε τις αναγκαίες επεμβάσεις στήριξης και επένδυσης στα μάρμαρα, τη στεγανοποίηση του δώματος, την  επισκευή των  εγκιβωτισμένων  υδρορροών στα   περιμετρικά υποστυλώματα, τη συμπληρωματική στερέωση, επισκευή και συντήρηση των ψευδοροφών του ισογείου και την κατασκευή περιφράγματος στο δώμα του κτιρίου για την απόκρυψη των μηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Ειδικότερα οι εργασίες στην επέμβαση επί των υπαρχόντων μαρμαροεπενδύσεων, που αποτελούσαν  το σημαντικότερο και ουσιαστικότερο τμήμα του έργου, ήταν η απορρύπανση των μαρμάρων, η κατασκευή αρμών διαστολής, η επένδυση των μαρμάρων με πολυεστερικό πλέγμα εμπλουτισμένο με ακρυλικό υλικό, η τοποθέτηση στερεωτικών συσφικτικών μεταλλικών λαμών (τσερκιών) και μεταλλικών δοκών για τη γραμμική στήριξη των μαρμάρων, η τοποθέτηση των προκατασκευασμένων επικαλυπτικών σύνθετων φύλλων – πλακών αλουμινίου τύπου Alucobond στερεωμένων σε οδηγούς από προφίλ αλουμινίου και η τοποθέτηση πλακών από αφρώδη εξηλασμένη πολυστηρόλη στην εσωτερική επιφάνεια των προκατασκευασμένων στοιχείων επικάλυψης για την εξωτερική μόνωση του κτηρίου και παράλληλα την επιφανειακή στήριξη των μαρμάρων.

 

Η μελέτη αυτή αποτελούσε κατά τεκμήριο την καλύτερη δυνατή λύση, επειδή προέκυψε ως αποτέλεσμα διαδικασίας διαγωνισμού επιλογής και αξιολόγησης προκαταρκτικών μελετών.

 

Μετά την έγκριση της μελέτης από τους αρμόδιους φορείς (Δ/νση Τεχν. Υπηρ. Νομαρχίας Αθηνών, ΕΠΑΕ, κλπ.) το Μ.Τ.Π.Υ. αποφάσισε να αποστείλει τη μελέτη στη Διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., προκειμένου να διατυπωθούν και οι απόψεις του Υπουργείου σχετικά με αυτήν. Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. απεφάνθη, ότι αν το Ταμείο αποφάσιζε να μην εφαρμόσει την ήδη εγκεκριμένη μελέτη, θα μπορούσε να προχωρήσει στη διερεύνηση του θέματος της εκπόνησης νέας μελέτης υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Στις συνεννοήσεις που ακολούθησαν δεν υπήρξε ουσιαστική κατάληξη. Παράλληλα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (ΥΠ.ΕΘ.Ο.), με δική του πρωτοβουλία, αντικατέστησε το προστατευτικό προστέγασμα με νέο ευρύτερο και ισχυρότερο, χωρίς όμως να εξασφαλίζεται η αποφυγή ατυχήματος, αφού ήταν δυνατό τεμάχια μαρμάρου κατά την πτώση τους, να χτυπούσαν σε υποκείμενα οικοδομικά στοιχεία της πρόσοψης και να εξοστρακίζονταν εκτός περιφράγματος.

 

Το 1994 το Δ.Σ. αποφάσισε την εκτέλεση του έργου και την αναπροσαρμογή (επικαιροποίηση) των τευχών δημοπράτησης του έργου με τις τότε ισχύουσες τιμές.

Από την εκ νέου εξέταση του θέματος δημιουργήθηκε προβληματισμός για την εφαρμογή της υπάρχουσας μελέτης, επειδή δινόταν λύση στο πρόβλημα βάσει της προκαταρκτικής μελέτης του 1986, που είχε αξιολογηθεί τότε ως η καλύτερη τεχνικοοικονομικά. Είχε όμως παρέλθει μια δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας, υπήρχε ραγδαία ανάπτυξη στην παραγωγή και χρήση νέων οικοδομικών υλικών καθώς επίσης και στην τεχνολογία ενσωμάτωσης των υλικών αυτών στις κατασκευές και συνεπώς θεωρήθηκε σκόπιμο να διερευνηθεί εκ νέου, μήπως η μελέτη αυτή ήταν ξεπερασμένη. Επίσης λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρή και γεωμετρικά αυξανόμενη διάβρωση των αλουμινίων των υαλοπετασμάτων, τα συνεχή έγγραφα - παράπονα του ΥΠ.ΕΘ.Ο. από την προβληματική λειτουργία των υαλοπετασμάτων, την ουσιαστική έλλειψη της στεγάνωσης του εσωτερικού του κτιρίου από βροχή και αέρα, την αδικαιολόγητη θραύση ορισμένων υαλοπινάκων χωρίς εμφανή αίτια, τη μεγάλη καταπόνηση των υαλοπετασμάτων από διαφορές θερμοκρασιών και τις ισχυρές ανεμοπιέσεις λόγω θέσης και ύψους, κυρίως το ότι είχε παρέλθει 25ετία πλέον από την τοποθέτησή τους και το γεγονός ότι στην υπάρχουσα μελέτη η τοποθέτηση των φύλλων επικάλυψης των μαρμάρων συνδεόταν άμεσα με τα υπάρχοντα υαλοπετάσματα, θεωρήθηκε ότι επιβαλλόταν η διερεύνηση της αντοχής των υφιστάμενων υαλοπετασμάτων και η εξέταση του ζητήματος της παραμονής ή αφαίρεσής τους από το κτίριο.

        Κατόπιν τούτων αποφασίστηκε να διερευνηθεί εκ νέου εάν το  Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  μπορούσε να αναλάβει την εκπόνηση συνολικής μελέτης (εναλλακτικής λύσης) για την ανακατασκευή των προσόψεων, που θα περιελάμβανε εκτός από την αντιμετώπιση του προβλήματος των ορθομαρμαρώσεων και τις λοιπές απαιτούμενες νέες επεμβάσεις στις προσόψεις και κυρίως την επίλυση του ζητήματος της αντικατάστασης ή όχι των υαλοπετασμάτων των προσόψεων. Επίσης εξετάστηκε η δυνατότητα ένταξης του έργου σε προγράμματα χρηματοδότησης του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (π.χ. ΕΤΕΡΠΣ, κλπ). Οι διαδικασίες αυτές δεν κατέληξαν σε κάποιο αποτέλεσμα.

Επίσης αποφασίστηκε να ζητηθεί και από το ΕΜΠ η εκπόνηση προγράμματος εφαρμοσμένης έρευνας – μελέτης εναλλακτικής λύσης αντιμετώπισης των προβλημάτων των προσόψεων. Το ΕΜΠ ανταποκρίθηκε και η πρόταση του προέβλεπε την επικάλυψη των ορθομαρμαρώσεων με ειδικές μεμβράνες ως μέσου ενίσχυσης και πρόσθετης προστασίας των μαρμάρων. Τα αποτελέσματα όμως της δοκιμαστικής εφαρμογής οδήγησαν στην απόρριψη αυτής της μεθόδου, με τη σύμφωνη γνώμη του ΕΜΠ, παράλληλα όμως κρίθηκε από το ΕΜΠ απαραίτητη η αντικατάσταση των υαλοπετασμάτων.

Επί του θέματος παρενέβη επίσης μέσω του ΥΠ.ΕΘ.Ο. και το ΤΕΕ, το οποίο ανέθεσε σε ειδικό μελετητή τη διερεύνηση του θέματος και τη διατύπωση πρότασης – μελέτης, χωρίς όμως τελικά να διατυπωθεί εναλλακτική λύση.

Στη συνέχεια εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Α.Ε. (ΕΑΧΑ ΑΕ), που είχε αναλάβει το πρόγραμμα ανάπλασης της περιοχής της πλ. Συντάγματος λόγω των επικείμενων Ολυμπιακών αγώνων, για την ταχεία επέμβαση στις προσόψεις του κτηρίου με στόχο την αισθητική βελτίωσή του και την αφαίρεση του υφισταμένου προστατευτικού προστεγάσματος και των αντιαισθητικών και αυθαίρετων εξωτερικών μονάδων κλιματισμού, που ήσαν διάσπαρτες στις όψεις του κτηρίου. Μετά από επαφές και διαβουλεύσεις η ΕΑΧΑ μας γνωστοποίησε, ότι δεν αναλάμβανε την εκτέλεση του έργου, δεν μπορούσε να το υπαγάγει στο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεών της και ότι δεν είχε αντίρρηση στην εφαρμογή της υπάρχουσας μελέτης.

Πέραν των ανωτέρω συνεχίστηκε η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος, με αναζήτηση και άλλων εναλλακτικών λύσεων, χωρίς αποτέλεσμα.

Κατά το διαρρεύσαν όμως χρονικό διάστημα από την εκπόνηση της μελέτης  διαπιστώθηκε η χρήση των πλακών επικάλυψης (panels) τύπου Alucobond σε πολλά σημαντικά και κεντρικά κτήρια της Αθήνας (π.χ. κτ. HONDOS CENTER στην πλ. Ομόνοιας, κτ. DIVANI HOTEL στη Λεωφ. Αλεξάνδρας, κτ. SHELMAN στον Παράδεισο Αμαρουσίου, θεραπευτήριο «ΥΓΕΙΑ», κ.ά.) με άριστα κατασκευαστικά και αισθητικά αποτελέσματα και κατόπιν εγκρίσεων της Επιτροπής Ενασκήσεως Αρχιτεκτονικού Ελέγχου.

        Κατόπιν των ανωτέρω αποφασίστηκε τελικά η εφαρμογή της εκπονηθείσας μελέτης καθώς και η επικαιροποίησή της περιλαμβάνοντας στο αντικείμενό της την αντικατάσταση των υαλοστασίων και τη λήψη μέτρων ηλιοπροστασίας του κτηρίου, μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια της συμπληρωματικής σύμβασης με τους μελετητές από άποψη αύξησης του αντικειμένου της μελέτης και αφήνοντας εκτός της υπό εκπόνηση μελέτης  αρκετές άλλες εργασίες κυρίως Η/Μ εγκαταστάσεων.

        Η αναθεωρημένη μελέτη εγκρίθηκε αρμοδίως (Τεχνικές Υπηρεσίες Νομαρχίας Αθηνών, Πολεοδομία, ΕΠΑΕ, Τεχνικό Συμβούλιο Μ.Τ.Π.Υ., κλπ.) στις 29/07/03 .

Από την  εν λόγω μελέτη , προέκυψε δαπάνη εργασιών ύψους 3.230.423 ευρώ, στην οποία προστιθέμενη η προσαύξηση κατά  28% για  Γενικά Έξοδα και Όφελος Εργολάβου (ΓΕ & ΟΕ) (όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία για τα δημόσια έργα), τα απρόβλεπτα (15%), η αναθεώρηση και ο τότε ΦΠΑ (18%), διαμόρφωσαν το προϋπολογισμό του έργου στα 5.800.000 ευρώ.

        Οι κυριότερες εργασίες που περιλαμβάνονταν στη μελέτη, ήσαν οι ακόλουθες:

 • Στήριξη και άρση  της επικινδυνότητας των μαρμάρινων επενδύσεων συνολικής επιφάνειας 5.000 Μ2.
 • Επένδυση των εξωτερικών όψεων και του αίθριου του κτιρίου με σύνθετα φύλλα  αλουμινίου σε συνολική επιφάνεια 4.700 Μ2.
 • Αντικατάσταση των υπαρχόντων υαλοπετασμάτων αλουμινίου  συνολικού εμβαδού 3.000 Μ2 με νέα, σύγχρονα με διπλούς υαλοπίνακες και τοποθέτηση ρολών ηλιοπροστασίας.
 • Μερική μικρή ανακαίνιση των υφιστάμενων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. 
 • Καθαίρεση του περιμετρικού μεταλλικού προστεγάσματος και
 • Επενδύσεις με γρανίτες στο ισόγειο του κτιρίου και αντικατάσταση ψευδοροφών περιμετρικής στοάς.

       

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ     

Το έργο δημοπρατήθηκε με ανοιχτό δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό (με τον ισχύοντα τότε «μαθηματικό τύπο») στις 22-10-03.  Στην Επιτροπή Διαγωνισμού συμμετείχαν μηχανικοί φορέων του δημοσίου και εκπρόσωποι του ΤΕΕ της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), κλπ. όπως προβλεπόταν από το νόμο.

        Στο διαγωνισμό  έλαβαν μέρος 73 εργολήπτες δημοσίων έργων και το έργο ανατέθηκε στην εταιρεία ΑΡΧΙΤΕΧ, η οποία προσέφερε έκπτωση 12,66% και συμβατική δαπάνη εργασιών (περιλαμβανομένου 28% για ΓΕ & ΟΕ)  3.611.262 ευρώ, η οποία με τα απρόβλεπτα, την αναθεώρηση και το ΦΠΑ (18%)  ανήλθε στο ποσό των 5.065.445 ευρώ.

        Η ανάθεση του έργου εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

        Ο εργολάβος εγκαταστάθηκε στις 25-7-05, συνέπραξε κατασκευαστική κοινοπραξία με τις εταιρείες ΕΒΟΞ Α.Τ.Τ.Ε.Ε.Ε., ΑΤΕΣΕ Α.Ε. & ΑΤΕΝ Α.Τ.Ε. και ολοκλήρωσε το έργο εμπρόθεσμα (σε χρόνο ρεκόρ) το καλοκαίρι του 2006.

        Το έργο εκτελέστηκε με τις διατάξεις της νομοθεσίας περί Δημοσίων Έργων (ν.1418/84 κλπ).  Την επίβλεψη του έργου άσκησαν μηχανικοί της Τεχνικής υπηρεσίας του Μ.Τ.Π.Υ. και μηχανικοί της Διεύθυνσης Τεχνικών υπηρεσιών του Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών , οι δε αποφάσεις του Δ.Σ. του Μ.Τ.Π.Υ. που αφορούσαν σε θέματα της εργολαβίας ήταν όλες ομόφωνες.

Η τελική συνολική δαπάνη των εργασιών ανήλθε (με τη προσαύξηση κατά 28% για ΓΕ & ΟΕ και 18% ΦΠΑ ) στο ποσό των 7.847.036,57 Ευρώ, είχε δηλαδή νόμιμη υπέρβαση κατά τη νομοθεσία περί Δημοσίων Έργων  41,65%.

        Η υπέρβαση οφειλόταν στην εκτέλεση κατά την πορεία του έργου, πρόσθετων εργασιών κυρίως ηλεκτρομηχανολογικών (Η/Μ) εγκαταστάσεων που είχαν γίνει απαραίτητες λόγω της παλαιότητάς τους (πλέον των 30 ετών από την κατασκευή του κτηρίου), της κακής λειτουργίας τους, της αδυναμίας να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες του κτηρίου και του ΥΠΟΙΟ καθώς και των έντονων προφορικών και γραπτών αιτημάτων –παραπόνων του ΥΠΟΙΟ για την ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων αυτών.

Οι πρόσθετες αυτές εργασίες δεν μπορούσαν να διαχωριστούν τεχνικά ή οικονομικά από την κυρία σύμβαση χωρίς να δημιουργήσουν μείζονα προβλήματα στο Μ.Τ.Π.Υ., ήσαν απόλυτα αναγκαίες για την τελειοποίηση του έργου και αφορούσαν κυρίως στα ακόλουθα:

 • μεγάλης έκτασης επισκευές στο μηχανοστάσιο του κτιρίου,
 • ανακαίνιση εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού και αυτονόμηση κλιματισμού μεγάλου τμήματος του κτιρίου με μονάδες αντλιών θερμότητας,
 • αντικατάσταση όλου του συστήματος αερισμού του κτιρίου,
 • αντικατάσταση εξωτερικού φωτισμού,
 • αποκατάσταση κιγκλιδωμάτων και σιδηρών κλιμακοστασίων,
 • τοποθέτηση θυρών πυρασφαλείας,
 • ξύλινες επενδύσεις ισογείου,
 • επενδύσεις δαπέδου στοάς ισογείου με γρανίτες και πλακίδια, κλπ.

Οι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες και οι συμπληρωματικές συμβάσεις είχαν τη σύμφωνη (ομόφωνη) γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου του Μ.Τ.Π.Υ., το οποίο αποτελείται από μηχανικούς διαφόρων φορέων του δημοσίου (Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Τεχν. Υπηρ. ΥΠΟΙΟ), εκπροσώπους του ΤΕΕ και του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών εταιρειών (ΣΑΤΕ) και εγκρίθηκαν από το Δ.Σ του Μ.Τ.Π.Υ.  κατά τη νόμιμη διαδικασία των Δημοσίων Έργων.

Το έργο παρελήφθη οριστικά χωρίς παρατηρήσεις και αφού παρήλθε ο χρόνος εγγύησής του, από αρμόδια επιτροπή μηχανικών του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Υπ. Οικονομίας στις 23/6/09.

    Η δαπάνη του έργου βάρυνε τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Μ.Τ.Π.Υ.

 

Ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΜΤΠΥ

 

Παπαγεωργίου Αλέξανδρος

Πολιτικός Μηχ/κός – Αρχιτέκτων

 

Επιστροφή στην κορυφή

 

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2009

Απάντηση σε εφημερίδα REAL NEWS, εκδότη κ. Νίκου Χατζηνικολάου, του τεύχους της 13ης Σεπτεμβρίου 2009. Η απάντηση κοινοποιήθηκε στους: ΑΔΕΔΥ, ΠΟΠΣ.

ΘΕΜΑ  : Ανακατασκευή προσόψεων και λοιπές εργασίες στο κτίριο του ΜΤΠΥ στη πλατεία Συντάγματος

Αξιότιμε κύριε Χατζηνικολάου

Αναφερόμενοι σε δημοσίευμα της εφημερίδας REAL NEWS της 13ης Σεπτεμβρίου 2009 με θέμα «Το χρυσό λίφτινγκ των 8 εκατ.», όπου παρουσιάστηκε η ανακαίνιση του κτιρίου ιδιοκτησίας του ΜΤΠΥ στη Πλατεία Συντάγματος ως «σπατάλη δημοσίου χρήματος», σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα προς αποκατάσταση των  πραγματικών γεγονότων:

Το κτίριο επί της Πλατείας Συντάγματος στο οποίο στεγάζεται το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και ενοικιάστηκε ευθύς μετά την αποπεράτωσή του στο Υπουργείο (οι όροφοι) και σε διάφορες επιχειρήσεις (το ισόγειο).

Το κτίριο καταλαμβάνει ένα οικοδομικό τετράγωνο περικλειόμενο από τις οδούς Νίκης, Μητροπόλεως, Ερμού και Πλ. Συντάγματος και αναπτύσσεται σε 10 ορόφους και 3 υπόγεια με  συνολική επιφάνεια 16.000 Μ2.

Οι όψεις του κτιρίου και το εσωτερικό αίθριο    είχαν επενδυθεί  με πλάκες μαρμάρου (ορθομαρμάρωση),  κατά τα αρχιτεκτονικά πρότυπα της εποχής.

Οι μαρμάρινες αυτές επενδύσεις, λόγω κακής ποιότητας των μαρμάρων, παρουσίασαν από την αρχή προβλήματα θραύσης, αποκόλλησης και πτώσης τμημάτων τους στους δρόμους που περικλείουν το κτίριο.  Από το ΜΤΠΥ έγιναν εργασίες στερέωσης το 1974, 1976 και 1982, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Για τη προσωρινή αντιμετώπιση της επικινδυνότητας των όψεων του κτιρίου κατασκευάστηκε το 1984 ένα μεταλλικό προστέγασμα στο ύψος της οροφής ισογείου περιμετρικά σε όλο το κτίριο, το οποίο όμως δεν έλυσε  αποτελεσματικά το πρόβλημα (δεδομένου ότι και μετά τη τοποθέτησή του εξακολούθησαν να υπάρχουν πτώσεις τεμαχίων μαρμάρου οι οποίες εξοστρακίζονταν και έφταναν στο δρόμο). Πέραν της αναποτελεσματικότητάς του το προστέγασμα υποβάθμισε αισθητικά το κεντρικό αυτό κτίριο και μαζί με αυτό τη πλατεία Συντάγματος και τον ευρύτερο χώρο της Βουλής.

Για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος το ΜΤΠΥ ζήτησε τις απόψεις του ΤΕΕ και του ΥΠΕΧΩΔΕ και αποφάσισε να αναθέσει τη μελέτη ανακατασκευής των προσόψεων  ακολουθώντας τη διαδικασία του άρθρου 5 του Ν. 716/77, δηλαδή με προεπιλογή μελετητικών γραφείων και αξιολόγηση προκαταρκτικών μελετών-προτάσεων, ώστε  να επιλεγεί και να εφαρμοστεί η καλύτερη τεχνικοοικονομικά λύση.  Από τη διαδικασία αυτή , η οποία έγινε με τη συμμετοχή καθηγητών του ΕΜΠ, επελέγη   ως η καλύτερη τεχνικοοικονομικά και αισθητικά πρόταση της επένδυσης του κτιρίου με ειδικά σύνθετα φύλλα αλουμινίου. Ακολούθως ανατέθηκε η  σχετική μελέτη , η οποία ολοκληρώθηκε το 1991.

Παρά ταύτα το ΜΤΠΥ εξακολούθησε για τα επόμενα 10 χρόνια  να διερευνά το ζήτημα της αποκατάστασης των όψεων του κτιρίου για την εξεύρεση ενδεχομένως οικονομικότερης λύσης, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα ζητήθηκε η συνδρομή του ΥΠΕΧΩΔΕ , της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ Α.Ε.) και του ΤΕΕ για τη διερεύνηση του ζητήματος και την  εκπόνηση σχετικής μελέτης,  χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση. Το 1996 το ΜΤΠΥ σε μια προσπάθεια εξεύρεσης οικονομικότερης λύσης προέβη σε συνεργασία με το ΕΜΠ σε δοκιμαστική εφαρμογή μεθόδου στερέωσης των ορθομαρμαρώσεων με διαφανείς μεμβράνες, η οποία όμως απέτυχε.

Κατά τη χρονική αυτή περίοδο προέκυψε και ένα άλλο επίσης  σημαντικό πρόβλημα  στο κτίριο, σχετικό με την επάρκεια και αντοχή των υαλοπετασμάτων.  Τα υαλοπετάσματα (παράθυρα και μπαλκονόπορτες) στις όψεις και στο εσωτερικό αίθριο του κτιρίου είχαν κατασκευαστεί με προφίλ αλουμινίου και μονά τζάμια  και ως εκ τούτου δεν παρείχαν την απαιτούμενη θερμοηχομόνωση, εκτός δε των άλλων είχαν υποστεί και σημαντικές φθορές χρήσης λόγω των μεγάλων ανοιγμάτων τους και της γήρανσης των υλικών. Το ΜΤΠΥ ανέθεσε στο ΕΜΠ τη διερεύνηση της αντοχής των υαλοπετασμάτων , το οποίο έκρινε ότι ήταν απαραίτητη η αντικατάστασή τους.

Πέραν αυτών, το κτίριο στα τέλη της δεκαετίας του 1990 παρουσίαζε και σοβαρά προβλήματα λόγω των παλαιωμένων και ανεπαρκών ηλεκτρομηχανολογικών  εγκαταστάσεών του, δηλαδή δεν είχε αυτόνομο κλιματισμό και αερισμό, επαρκείς ηλεκτρικές εγκαταστάσεις , δίκτυα πληροφοριακών συστημάτων, κλπ,  που απαιτούνται σε ένα σύγχρονο κτίριο διοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κλιματισμού είχαν τοποθετηθεί από το Υπ. Οικονομίας εξωτερικές μονάδες κλιματισμού (split) στις όψεις του κτιρίου, οι οποίες ήταν ενεργοβόρες , προκαλούσαν θόρυβο και τα παράπονα των υπαλλήλων και υποβάθμιζαν περαιτέρω (πέραν του μεταλλικού προστεγάσματος) το κεντρικό αυτό κτίριο και τον ευρύτερο χώρο της Πλατείας Συντάγματος.

Για την αποκατάσταση των πιο πάνω συσσωρευμένων προβλημάτων   το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων αποφάσισε την ανακαίνιση του κτιρίου και για το σκοπό αυτό  ανέθεσε ,μετά από διαγωνισμό με τον ισχύοντα τότε νόμο 716/77(ανάθεση και εκτέλεση μελετών του Δημοσίου)  την αναθεώρηση και συμπλήρωση της αρχικής μελέτης αποκατάστασης των όψεων συμπεριλαμβάνοντας και τις άλλες εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου. Η αναθεωρημένη μελέτη εγκρίθηκε αρμοδίως (Τεχνικές Υπηρεσίες Νομαρχίας Αθηνών, Πολεοδομία, ΕΠΑΕ, Τεχνικό Συμβούλιο ΜΤΠΥ, κλπ) στις 29/07/03 .

Από την  εν λόγω μελέτη , προέκυψε δαπάνη εργασιών (συμπεριλαμβανομένης προσαύξησης κατά  28% για  Γενικά Έξοδα και Όφελος Εργολάβου όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία για τα δημόσια έργα που εκτελούνται από ΝΠΔΔ) ύψους 3.230.423 ευρώ , στην οποία προστιθέμενα τα απρόβλεπτα (15%), και ο ΦΠΑ (18%), διαμόρφωσαν το προϋπολογισμό του έργου στα 5.800.000 ευρώ.

Οι κυριότερες εργασίες που περιλαμβάνονταν στη μελέτη είναι οι ακόλουθες:

 • Στήριξη και άρση  της επικινδυνότητας των μαρμάρινων επενδύσεων συνολικής επιφάνειας 5.000 Μ2
 • Επένδυση των εξωτερικών όψεων και του αιθρίου του κτιρίου με σύνθετα φύλλα  αλουμινίου σε συνολική επιφάνεια 4700 Μ2 .
 • Αντικατάσταση των υπαρχόντων υαλοπετασμάτων αλουμινίου  συνολικού εμβαδού 3000 Μ2 με νέα, σύγχρονα με διπλούς υαλοπίνακες και τοποθέτηση ρολών ηλιοπροστασίας,
 • Μερική ανακαίνιση των υφιστάμενων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων . 
 • Καθαίρεση του περιμετρικού μεταλλικού προστεγάσματος.
 • Επενδύσεις με γρανίτες στο ισόγειο του κτιρίου και αντικατάσταση ψευδοροφών περιμετρικής στοάς.

 Το Δ.Σ. του ΜΤΠΥ δημοπράτησε με ανοιχτό δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό (με τον ισχύοντα τότε «μαθηματικό τύπο») το έργο στις 22-10-03.  Στην Επιτροπή Διαγωνισμού συμμετείχαν μηχανικοί φορέων του δημοσίου και εκπρόσωποι του ΤΕΕ της ΠΕΔΜΕΔΕ, κλπ. όπως προβλέπεται από το νόμο.

Στο διαγωνισμό  έλαβαν μέρος 73 εργολήπτες δημοσίων έργων και το έργο ανατέθηκε στην εταιρεία ΑΡΧΙΤΕΧ, η οποία προσέφερε έκπτωση 12,66% και συμβατική δαπάνη εργασιών (περιλαμβανομένου 28% για ΓΕ&ΟΕ)  3.611.262 ευρώ, η οποία με τα απρόβλεπτα και το ΦΠΑ (18%)  ανήλθε στο ποσό των 5.065.445 ευρώ .

Η ανάθεση του έργου εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο εργολάβος εγκαταστάθηκε στις 25-7-05 και ολοκλήρωσε το έργο εμπρόθεσμα (σε χρόνο ρεκόρ) το καλοκαίρι του 2006.

Το έργο εκτελέστηκε με τις διατάξεις της νομοθεσίας περί Δημοσίων Έργων (ν.1418/84 κλπ).  Την επίβλεψη του έργου άσκησαν οι μηχανικοί της Τεχνικής υπηρεσίας του ΜΤΠΥ και μηχανικοί της Διεύθυνσης Τεχνικών υπηρεσιών του Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών , οι δε αποφάσεις του Δ.Σ. του ΜΤΠΥ που αφορούσαν σε θέματα της εργολαβίας ήταν όλες ομόφωνες.

Η τελική συνολική δαπάνη των εργασιών ανήλθε (με τη προσαύξηση κατά 28% για Γενικά Έξοδα και Όφελος Εργολάβου και 18% ΦΠΑ ) στο ποσό των 7.847.036,57 Ευρώ (ανηγμένη δαπάνη  490 ευρώ ανά Μ2 κτιρίου) , είχε δηλαδή νόμιμη υπέρβαση κατά τη νομοθεσία περί Δημοσίων Έργων  41,65%.

Η υπέρβαση οφείλεται στην εκτέλεση ,κατά την πορεία του έργου , πρόσθετων εργασιών που αφορούσαν κυρίως στα ακόλουθα:

 • μεγάλης έκτασης επισκευές στο μηχανοστάσιο του κτιρίου,
 • ανακαίνιση εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού και αυτονόμηση κλιματισμού μεγάλου τμήματος του κτιρίου με μονάδες αντλιών θερμότητας,
 • αντικατάσταση όλου του συστήματος αερισμού του κτιρίου,
 • αντικατάσταση εξωτερικού φωτισμού,
 • αποκατάσταση κιγκλιδωμάτων και σιδηρών κλιμακοστασίων,
 • τοποθέτηση θυρών πυρασφαλείας,
 • αντικατάσταση περιμετρικών εσχαρών ομβρίων,
 • ξύλινες επενδύσεις ισογείου,
 • επενδύσεις δαπέδου στοάς ισογείου με γρανίτες και πλακίδια, κλπ.
 • Στεγανοποίηση του δώματος

Οι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες και οι συμπληρωματικές συμβάσεις είχαν τη σύμφωνη (ομόφωνη) γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου του ΜΤΠΥ, το οποίο αποτελείται από μηχανικούς διαφόρων φορέων του δημοσίου (ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπ. Οικονομίας,), και εκπροσώπους του Τεχνικού επιμελητηρίου και του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών εταιρειών (ΣΑΤΕ) και εγκρίθηκαν από το Δ.Σ του ΜΤΠΥ  κατά τη νόμιμη διαδικασία των Δημοσίων Έργων.

Το έργο παρελήφθη οριστικά χωρίς παρατηρήσεις και αφού παρήλθε ο χρόνος εγγύησής του, από αρμόδια επιτροπή μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ και Υπ. Οικονομίας στις 23/6/09.

Η δαπάνη του έργου βάρυνε τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Μ.Τ.Π.Υ.

Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη ότι το ΜΤΠΥ έχει ετήσια έσοδα από την ενοικίαση του εν λόγω κτιρίου (ορόφων και ισογείων καταστημάτων) 4.597.584 ευρώ, όπερ σημαίνει ότι για την ανακαίνιση ενός τόσο σημαντικού κτιρίου ηλικίας πλέον των 35 ετών διετέθη ποσό που αντιστοιχεί σε έσοδα 20 μηνών.

 

Από τα πιο πάνω αναφερόμενα καθίσταται πρόδηλη πρώτον η αναγκαιότητα εκτέλεσης του έργου, δεύτερον η νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν από το ΜΤΠΥ για την ανάθεση και εκτέλεση του έργου και τρίτον το λελογισμένο της δαπάνης του έργου σε σχέση με τον όγκο του κτιρίου και την απόδοση που αυτό προσφέρει στο ΜΤΠΥ.

 

Είναι προφανές ότι το δημοσίευμα της εγκρίτου εφημερίδας σας στηρίζεται σε εσφαλμένες πληροφορίες και εκτιμήσεις , όπως:

 • Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου είναι 16.000 Μ2 και όχι 11.700
 • Η ανέγερση ενός κτιρίου αυτής της κλίμακας με τις ανάλογες απαιτήσεις (υψηλής αντοχής- κατηγορία Σ4 κατά τον Αντισεισμικό κανονισμό, ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας, συστημάτων κλιματισμού-αερισμού, εγκαταστάσεων πληροφοριακών συστημάτων κλπ)  και λαμβάνοντας υπ’ όψη τις κρατήσεις και λοιπές προσαυξήσεις που βαρύνουν τα Δημόσια έργα, υπερβαίνει τα 50 εκατ. Ευρώ, χωρίς φυσικά να περιλαμβάνεται η αξία του οικοπέδου.

Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, σας παρακαλούμε σύμφωνα με τη καλή πίστη και τη δημοσιογραφική δεοντολογία να αποκαταστήσετε τα πραγματικά γεγονότα σχετικά με την ανακαίνιση του εν λόγω κτιρίου σε αντίστοιχη θέση στην εφημερίδα σας .

  Ο Προϊστάμενος                                               Η Διευθύντρια Διοικητικής

της Τ.Υ του ΜΤΠΥ                            Υποστήριξης-Ακίνητης Περιουσίας    

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου                                         Μαρία    Κονταργύρη

Πολιτικός Μηχανικός-Αρχιτέκτων

 

Επιστροφή στην κορυφή

 

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2009

Απάντηση σε τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ εκπομπή κ. Νίκου Ευαγγελάτου της 23ης προς 24ης Σεπτεμβρίου 2009. Η απάντηση κοινοποιήθηκε στους:

ΑΔΕΔΥ, ΠΟΠΣ, κ. Παπαθανασίου Ιωάννη, κ. Λέγκα Νίκο, Υπουργό και Υφυπουργό Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Ελευθέριο Ζαγορίτη Γεν. Γραμματέα Νέας Δημοκρατίας, Σύλλογο Εργαζομένων Μ.Τ.Π.Υ.

ΘΕΜΑ  : Ανακατασκευή προσόψεων και λοιπές εργασίες στο κτίριο του ΜΤΠΥ στη πλατεία Συντάγματος

Αξιότιμε κύριε Ευαγγελάτε

Αναφερόμενοι στην εκπομπή σας της 23ης προς 24η Σεπτεμβρίου 2009, όπου παρουσιάστηκε η ανακαίνιση του κτιρίου ιδιοκτησίας του ΜΤΠΥ στη Πλατεία Συντάγματος ως «σπατάλη σε περίοδο λιτότητας», και προς αποκατάσταση των  πραγματικών γεγονότων σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Το κτίριο επί της Πλατείας Συντάγματος στο οποίο στεγάζεται το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και ενοικιάστηκε ευθύς μετά την αποπεράτωσή του στο Υπουργείο (οι όροφοι) και σε διάφορες επιχειρήσεις (το ισόγειο).

Το κτίριο καταλαμβάνει ένα οικοδομικό τετράγωνο περικλειόμενο από τις οδούς Νίκης, Μητροπόλεως, Ερμού και Πλ. Συντάγματος και αναπτύσσεται σε 10 ορόφους και 3 υπόγεια με  συνολική επιφάνεια 16.000 Μ2.

Οι όψεις του κτιρίου και το εσωτερικό αίθριο    είχαν επενδυθεί  με πλάκες μαρμάρου (ορθομαρμάρωση),  κατά τα αρχιτεκτονικά πρότυπα της εποχής.

Οι μαρμάρινες αυτές επενδύσεις παρουσίασαν με τον καιρό προβλήματα αποκόλλησης και πτώσης τμημάτων τους και παρά τις εργασίες στερέωσης που έγιναν εξακολούθησαν  να εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο για τους διερχόμενους. Για το λόγο αυτό κατασκευάστηκε ήδη από τη δεκαετία του 1980 ένα μεταλλικό προστέγασμα στο ύψος της οροφής ισογείου περιμετρικά σε όλο το κτίριο, το οποίο , χωρίς να λύσει αποτελεσματικά το πρόβλημα, υποβάθμισε αισθητικά τη πλατεία Συντάγματος και τον ευρύτερο χώρο της Βουλής.

Ένα άλλο επίσης  σημαντικό πρόβλημα  στο κτίριο ήταν τα υαλοπετάσματα (παράθυρα και μπαλκονόπορτες) στις όψεις και στο εσωτερικό αίθριο του κτιρίου. Τα εν λόγω υαλοπετάσματα είχαν κατασκευαστεί κατά τα αρχιτεκτονικά πρότυπα της εποχής με προφίλ αλουμινίου και μονά τζάμια  και ως εκ τούτου δεν παρείχαν την απαιτούμενη θερμοηχομόνωση, εκτός δε των άλλων είχαν υποστεί και σημαντικές φθορές χρήσης λόγω των μεγάλων ανοιγμάτων τους   .

Πέραν αυτών, το κτίριο παρουσίασε σοβαρά προβλήματα λόγω των παλαιωμένων και ανεπαρκών ηλεκτρομηχανολογικών  εγκαταστάσεών του, δηλαδή δεν είχε αυτόνομο κλιματισμό και αερισμό, επαρκείς ηλεκτρικές εγκαταστάσεις , δίκτυα πληροφοριακών συστημάτων, κλπ,  που απαιτούνται σε ένα σύγχρονο κτίριο διοίκησης. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κλιματισμού είχαν τοποθετηθεί από το Υπ. Οικονομίας εξωτερικές μονάδες κλιματισμού (split) στις όψεις του κτιρίου, οι οποίες ήταν ενεργοβόρες , προκαλούσαν θόρυβο και τα παράπονα των υπαλλήλων και υποβάθμιζαν περαιτέρω (πέραν του μεταλλικού προστεγάσματος) το κεντρικό αυτό κτίριο και τον ευρύτερο χώρο.

Για την αποκατάσταση των πιο πάνω προβλημάτων  (και υπό την πίεση των εργαζομένων  στο Υπουργείο Οικονομίας,) το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων ανέθεσε μετά από διαγωνισμό με τον ισχύοντα τότε νόμο 716/77(ανάθεση και εκτέλεση μελετών του Δημοσίου)  τις σχετικές μελέτες το έτος 1986 . Η αρχική μελέτη αναθεωρήθηκε  αργότερα συμπεριλαμβάνοντας και τις άλλες εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου. Η αναθεωρημένη μελέτη εγκρίθηκε αρμοδίως (Τεχνικές Υπηρεσίες Νομαρχίας Αθηνών, Πολεοδομία, ΕΠΑΕ, Τεχνικό Συμβούλιο ΜΤΠΥ, κλπ) στις 29/07/03 .

Από την  εν λόγω μελέτη , προέκυψε δαπάνη εργασιών (συμπεριλαμβανομένου ποσοστού 28% για  Γενικά Έξοδα και Όφελος Εργολάβου) ύψους 3.230.423 ευρώ , στην οποία προστιθέμενα τα απρόβλεπτα (15%), και ο τότε ΦΠΑ (18%), διαμόρφωσαν το προϋπολογισμό της μελέτης του έργου στα 5.800.000 ευρώ.

Το Δ.Σ. του ΜΤΠΥ δημοπράτησε με ανοιχτό δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό (με τον ισχύοντα τότε «μαθηματικό τύπο») το έργο στις 22-10-03.  Στην Επιτροπή Διαγωνισμού συμμετείχαν μηχανικοί φορέων του δημοσίου και εκπρόσωποι του ΤΕΕ της ΠΕΔΜΕΔΕ, κλπ. όπως προβλέπεται από το νόμο.

Στο διαγωνισμό  έλαβαν μέρος 73 εργολήπτες δημοσίων έργων και το έργο ανατέθηκε στην εταιρεία ΑΡΧΙΤΕΧ, η οποία προσέφερε έκπτωση 12,66% και συμβατική δαπάνη εργασιών (με  προσαύξηση 28% για ΓΕ&ΟΕ)  3.611.262 ευρώ, η οποία με τα απρόβλεπτα και το ΦΠΑ (18%)  ανήλθε στο ποσό των 5.065.445 ευρώ .

Η ανάθεση του έργου εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο εργολάβος εγκαταστάθηκε στις 25-7-05 και ολοκλήρωσε το έργο εμπρόθεσμα (σε χρόνο ρεκόρ) το καλοκαίρι του 2006. Το έργο εκτελέστηκε με τις διατάξεις της νομοθεσίας περί Δημοσίων Έργων (ν.1418/84 κλπ). 

Την επίβλεψη του έργου άσκησαν οι μηχανικοί της Τεχνικής υπηρεσίας του ΜΤΠΥ και μηχανικοί της Διεύθυνσης Τεχνικών υπηρεσιών του Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών , οι δε αποφάσεις του Δ.Σ. του ΜΤΠΥ που αφορούσαν σε θέματα της εργολαβίας ήταν όλες ομόφωνες.

Η τελική συνολική δαπάνη του έργου , συμπεριλαμβανομένων των ΓΕ & Ε.Ο. (28%), της αναθεώρησης  και του ΦΠΑ (18%) ανήλθε στο ποσό των 7.847.036,57 Ευρώ (νόμιμη υπέρβαση κατά τη νομοθεσία περί Δημοσίων Έργων  41,65%).

Η υπέρβαση οφείλεται στην εκτέλεση ,κατά την πορεία του έργου , πρόσθετων εργασιών που αφορούσαν κυρίως ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες και λοιπές οικοδομικές εργασίες,  όπως:  μεγάλης έκτασης επισκευές στο μηχανοστάσιο του κτιρίου, ανακαίνιση εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού και αυτονόμηση κλιματισμού μεγάλου τμήματος του κτιρίου με μονάδες αντλιών θερμότητας, αντικατάσταση όλου του συστήματος αερισμού του κτιρίου, αντικατάσταση εξωτερικού φωτισμού, αποκατάσταση κιγκλιδωμάτων και σιδηρών κλιμακοστασίων, τοποθέτηση θυρών πυρασφαλείας, αντικατάσταση περιμετρικών εσχαρών ομβρίων, ξύλινες επενδύσεις ισογείου, επενδύσεις δαπέδου στοάς ισογείου με γρανίτες και πλακίδια, κλπ.

Οι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες και οι συμπληρωματικές συμβάσεις είχαν τη σύμφωνη (ομόφωνη) γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου του ΜΤΠΥ, το οποίο αποτελείται από μηχανικούς διαφόρων φορέων του δημοσίου (ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπ. Οικονομίας,), και εκπροσώπους του Τεχνικού επιμελητηρίου και του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών εταιρειών (ΣΑΤΕ) και εγκρίθηκαν κατά τη νόμιμη διαδικασία των Δημοσίων Έργων.

Οι κυριότερες εργασίες που εκτελέστηκαν είναι οι ακόλουθες:

 1. Στήριξη των μαρμάρινων επενδύσεων συνολικής επιφάνειας 5.000 Μ2 και εργασίες άρσης  της επικινδυνότητάς τους.
 2.  Επένδυση των εξωτερικών όψεων και του αιθρίου του κτιρίου με σύνθετα φύλλα  αλουμινίου σε συνολική επιφάνεια 4700 Μ2 .
 3. Αντικατάσταση των υπαρχόντων κουφωμάτων αλουμινίου (κατασκευής 1972, με μονούς υαλοπίνακες) συνολικού εμβαδού 3000 Μ2 με νέα, σύγχρονα κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες και τοποθέτηση ρολών ηλιοπροστασίας,
 4. Αντικατάσταση ή ανακαίνιση των υφιστάμενων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων  και τοποθέτηση νέων εγκαταστάσεων.
 5. Στεγανοποίηση του δώματος.
 6. Καθαίρεση του περιμετρικού μεταλλικού προστεγάσματος.
 7. Επενδύσεις με γρανίτες στο ισόγειο του κτιρίου και αντικατάσταση ψευδοροφών περιμετρικής στοάς.

Το έργο παρελήφθη οριστικά χωρίς παρατηρήσεις και αφού παρήλθε ο χρόνος εγγύησής του, από αρμόδια επιτροπή μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ και Υπ. Οικονομίας στις 23/6/09.

Η δαπάνη του έργου βάρυνε τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Μ.Τ.Π.Υ.

Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη ότι το ΜΤΠΥ έχει ετήσια έσοδα από την ενοικίαση του εν λόγω κτιρίου 4.597.584 ευρώ, όπερ σημαίνει ότι για την ανακαίνιση ενός τόσο σημαντικού κτιρίου ηλικίας πλέον των 30 ετών διετέθη ποσό που αντιστοιχεί σε έσοδα 20 μηνών.

Από τα πιο πάνω αναφερόμενα πιστεύουμε ότι αποκαθίσταται η αλήθεια πρώτον ως προς την αναγκαιότητα εκτέλεσης του έργου, δεύτερον ως προς τη νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν από το ΜΤΠΥ για την ανάθεση και εκτέλεση του έργου και τρίτον ως προς το λελογισμένο της δαπάνης του έργου σε σχέση με τον όγκο του κτιρίου και την απόδοση που αυτό προσφέρει στο ΜΤΠΥ.

Σας παρακαλούμε σύμφωνα με τη καλή πίστη και τη δημοσιογραφική δεοντολογία να αποκαταστήσετε τα πραγματικά γεγονότα σχετικά με την ανακαίνιση του εν λόγω κτιρίου σε αντίστοιχη τηλεοπτική  εκπομπή σας και να κοινοποιήσετε τη παρούσα επιστολή στους αξιότιμους προσκαλεσμένους της εκπομπής σας προκειμένου να λάβουν γνώση.

  Ο Προϊστάμενος                                               Η Διευθύντρια Διοικητικής τηςΤ.Υ του ΜΤΠΥ                                      Υποστήριξης-Ακίνητης Περιουσίας       

 

Αλέξανδρος Παπαγεωργίου                                 Μαρία    Κονταργύρη

Πολιτικός Μηχανικός-Αρχιτέκτων

 Σημείωση: Θα θέλαμε επίσης να σας πληροφορήσουμε ότι για το εν λόγω θέμα δεν ζητήθηκαν γραπτώς οι απόψεις του ΜΤΠΥ ούτε από εσάς ούτε από τους συνεργάτες σας κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Επίσης, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι για το ίδιο θέμα έχουν δοθεί απάντήσεις και παλιότερα, τόσο προς το σταθμό σας (εκπομπή κ. Παπαδάκη "ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ" της 10/11/2005), όσο και προς το Γραφείο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του Τομέα Οικονομικών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, αρ. πρωτ. 1911/15-01-2008.     

 

Επιστροφή στην κορυφή

 

 

Αθήνα, 31 Ιουλίου 2009

ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΥΧΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΟΣΟΥ 7.628.961 €

ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΟΣΟΥ 7.788.634 €

Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων προέβη στη διαγραφή 2.418 μερισματούχων από τα αρχεία του Ταμείου στους οποίους έχει καταβληθεί εσφαλμένα παρά το γεγονός ότι είχανε αποβιώσει συνολικού ποσού 7.628.961 €.

Ακόμη γίνεται έλεγχος για τη διαγραφή ακόμα 3.004 μερισματούχων πολλοί από τους οποίους έχουν αποβιώσει από το 1976 και στους οποίους έχει καταβληθεί το ποσό των 7.788.634 €.

Αναλυτικότερα, από τον έλεγχο του αρχείου των μερισματούχων προέκυψαν τα εξής στοιχεία:

Α. Διεγράφησαν από τα μητρώα των μερισματούχων 1.685 μερισματούχοι στους οποίους είχαν καταβληθεί τα έτη 2007, 2008 έως 16/06/2009 το ποσό των 2.998.673€.

Β. Άλλοι 430 μερισματούχοι θα διαγραφούν από τα αρχεία του Ταμείου λόγω θανάτου στους οποίους έχουν καταβληθεί μερίσματα από το 1981 έως το 2009 συνολικού ποσού 3.206.834 €.

Γ. Ακόμα 303 μερισματούχοι θα διαγραφούν λόγω θανάτου, στους οποίους καταβλήθηκαν μερίσματα από το 2002 έως το 2009 συνολικού ποσού 1.423.454 €.

Δ. Ακόμα γίνεται έρευνα σε 1.513 μερισματούχους που αφορούν σε θανάτους, γάμους και ενηλικιώσεις από 01/01/2006 έως 16/06/2009 που το συνολικό μηνιαίο μέρισμα ανέρχεται σε 81.411 €

Ε. Ακόμα ελέγχονται 1.491 μερισματούχοι από μεταβιβάσεις του μερίσματος λόγω θανάτου στους οποίους έχουν καταβληθεί μερίσματα συνολικού ποσού 7.788.634 € με στοιχεία αποβιωσάντων από το 1976 έως και σήμερα.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από τη συνεργασία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την ταυτοποίηση των αρχείων του ταμείου, προκειμένου να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα η μηνιαία καταβολή του μερίσματος. 

Το Ταμείο θα επιδιώξει όλα τα ποσά που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως καθώς και εκείνα που θα προκύψουν από τους ελέγχους που συνεχίζονται να τα εισπράξει σύμφωνα με τον Κώδικα Εισπράξεων των Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔ).

 

Επιστροφή στην κορυφή

 

Διεύθυνση: Λυκούργου 12, Τ.Κ. 105 51, Αθήνα
Τηλεφωνικό Κέντρο: 2131500000

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: mtpy@mtpy.gr

Η σελίδα εξυπηρετείται από το ΣΥΖΕΥΞΙΣ

Τα νέα μας: